OLDSCHOOLBMX============================================BMXMUSEUM

 

  WIJ STELLEN VOOR:

MIKE JANSSEN                                        FOTO'S

 

 

Mike is geboren op 28 april 1968 in Gouda. Getrouwd met Ivonne en heeft drie kinderen; Manouk van 14 en Sjoerd van 11 en de kleinste Bente 8 jaar.

Van kinds af aan ben ik al geïnteresseerd in alles wat maar wielen heeft… en kan zeer slecht tegen mijn verlies. Dit was de beste inleiding die ik even kon bedenken maar het zegt wel heel erg veel over mezelf vind ik.

In begin van de jaren 80 raakte ik echt verslaafd aan de “BMX-drug”. Ik woonde toen in Tegelen (vlakbij Venlo). We hadden daar helaas nog geen echte wedstrijdbaan. We hadden wel zelf een mini-baantje gebouwd maar dat viel in het niets ten opzichte van de baan van Ponypark Slagharen waar de opnames plaats vonden van Avro’s fietscross. Nadat er weer een uitzending van Avro’s fietscross (met Karel de Graaf) was geweest gingen wij met alle jongens van de buurt wedstrijdjes rijden op onze eigen mini-baan. Iedereen wilde wel Phil Hoogendoorn, Ludy v.d. Werf, Helicopter Jantje spelen etc. Maar het ontbrak ons nog steeds aan een echte baan.

Daarom trok ik op een dag de stoute (fietscross) schoenen aan en ben ik naar de burgemeester gereden om te vragen of hij voor ons geen echte baan wilde laten aanleggen. Tekening van de baan had ik al bij me uiteraard. De burgemeester hoorde het hele verhaal aan en stuurde me vervolgens naar huis met de opdracht om handtekeningen te verzamelen van de buurtbewoners. En dat hebben we gedaan… meer dan 600 (!) handtekeningen hadden we verzameld. 

Daarna weer terug naar de burgemeester, hij zag dat het menens was en 3 maanden later kreeg ik een brief met daarin vermeld de toezegging van een stuk grond en een donatie van 1000 gulden! Dat was het begin van de crossclub in Tegelen, FCC De Plakpunters. (Plak staat voor de omgeving waarin de baan is komen te liggen) En momenteel is dit nog de enige fietscrossclub in Limburg. 

Daarna ging alles heel erg snel. Ik spaarde een echte chrome Aero crossfiets bij elkaar. Een echte wedstrijdfiets! Ik ging bij de KNWU rijden bij de Junioren. Vanuit onze club waren er maar ca. 5 man die echte wedstrijden reden en dat gaf toch wel een speciaal gevoel… want ik was er 1 van. Nadat ik de smaak echt te pakken had en de overstap maakte naar de Junioren 14/15 kocht ik een GT Pro Series. Een geweldige fiets, maar hier later meer over.

Van de Junioren 14/15 maakte ik vervolgens de overstap naar de Junioren 16+. Ik stopte zoveel energie, tijd en aandacht in het fietscross dat ik helaas bleef zitten op de 4de Havo. De tweede keer in deze 4de klas ging weer bijna fout door het fietscross….Ik dacht en leefde namelijk alleen nog maar fietscross. Dat kwam mede door het feit dat ik vanuit mijn slaapkamer de crossbaan kon zien. Dus van leren op mijn kamer kwam niet zoveel terecht. Mijn ouders trokken echter aan de bel, grepen in en er werd (niet geheel gezamenlijk) besloten om te stoppen met fietscross en alles werd verkocht. Dat deed ontzettend veel pijn omdat ik net de overstap zou maken naar de Experts 16+. Iets waar ik heel lang naar toe had gewerkt. Achteraf gezien is het de juiste keuze geweest omdat ik anders zeker weer was blijven zitten. Bovendien stortte het fietscross vrij snel daarna compleet in. Dus uiteindelijk gestopt in 1986. 

Daarna jaren geen enkele aandacht meer besteed aan deze sport. Totdat ik 5 jaar geleden spontaan op het idee kwam om mijn eigen GT Pro Series weer terug te zoeken. Ik wilde mijn GT dus weer terug! Reden waarom weet ik eigenlijk niet. Of toch wel…..het moeten stoppen met fietscross heeft achteraf waarschijnlijk zoveel impact gehad dat ik dat hoofdstuk nooit goed afgesloten heb. Maar mijn zoektocht naar een speld in een hooiberg in Tegelen liep uiteraard maar helaas op niets uit. Maar tijdens het zoeken kwam ik wel de fietsen tegen welke ik vroeger altijd wilde hebben maar niet kon betalen; Hutch, PK Ripper, Redline, Kuwahara etc. En deze fietsen begon ik aan te schaffen en te verzamelen… en zo is het idee van een BMX-museum ontstaan. Inmiddels heb ik ookk een exacte kopie van mijn 1984 GT Pro Series bij elkaar verzameld. Deze heb ik in de USA gevonden. Maar ik ben blijven zoeken en speuren waardoor mijn museum wekelijks/maandelijks nog groeit. Ik verzamel echt alles uit die tijd; fietsen, onderdelen, kleding, magazines, foto’s, trofeeën, nummerborden, handtekeningen, herinneringen etc. Ook vrienden, oud-fietscrossers, maar ook totaal onbekenden zijn voor mij aan het zoeken gegaan. Iets wat al geweldige verzamelstukken heeft opgeleverd.

 

 

 

 

 

Veel plezier!

 

  |   |   |   |   | Contact
 

Copyright ©2005  bmxmuseum.nl , oldschoolbmx.nl - Design & Hosting WKuiper.